Úspěch Hořických strojíren

4.9.2019

Rádi bychom se vám pochlubili s novinkou, že Hořické strojírny navázaly spolupráci v oblasti výroby elektrické energie alternativním způsobem. Všechny kroky k šetření životního prostředí jsou úspěchem nás všech.

Elektrická energie z větrných elektráren na moři

S narůstající spotřebou a omezováním jaderné energie se zvyšuje potřeba výroby elektrické energie alternativními způsoby, jakým energie z větrných elektráren bezpochyby je. Kromě turbín umístěných na souši se v posledních letech objevují nové větrné elektrárny na moři, u kterých je zapotřebí výkonnějších turbín a větších konstrukcí. Nadnárodní skupina NORDEX, která je předním dodavatelem větrných turbín už od roku 2000 a která získala kromě ocenění za turbíny v roce 2013 a 2018 i „zvláštní cenu“ v soutěži German Design Award 2015 v kategorii Vynikající design výrobků - průmysl, materiály a zdravotní péče, nyní dosáhla dalšího milníku. Své turbíny N163/5.X bude prezentovat na veletrhu German Husum Wind Fair, jenž se koná 10. -13. září 2019. Hořické strojírny vyhrály výběrové řízení a pro tyto vzorové turbíny vyrobily tři vzorové ocelové „obaly“ transformátorů, které se skládají z nádoby a víka. Z důvodu úspory místa v gondole větrné elektrárny, v níž je transformátor umístěn, byla dilatační nádoba (jinak samostatná nádoba) z části součástí víka a z části součástí stěny nádoby, což kladlo větší nároky nejen na svařování a povrchovou úpravu, ale i na testování olejotěsnosti.

Navázaná úspěšná spolupráce

Turbína N163/5.X bude nabízena s výškou středu mezi 118 – 164 metry. Jednou z variant bude i verze určená pro chladné klima, tedy pro provoz při teplotách až -30°C. Právě na tuto verzi Hořické strojírny nyní získaly větší zakázku ocelových olejotěsných svařenců pro německého dodavatele transformátorů pro skupinu NORDEX. S výrobou ocelových konstrukcí transformátorů začnou ještě tento měsíc a poslední svařené konstrukce budou dodány v lednu 2020. Začátky nebyly snadné, o to větší je radost z cílové rovinky. Zaměstnanci Hořických strojíren se museli potýkat  s náročným výběrem dodavatelů speciálních ocelí vhodných do prostředí s teplotou až - 40°C, s výběrem přídavných materiálů a v neposlední řadě i s podmínkou certifikace na sváření ISO – 3834, která byla v těchto dnech úspěšně splněna.

5